pátek 30. září 2011

Rekonvalescence po augmentaci

Uvažujete o tom, že si necháte zvětšit prsa? Pak si jistě kladete otázku, co taková operace prsou obnáší a jak bude probíhat vaše rekonvalescence.

Zvětšení prsou neboli augmentace je druh plastické operace, při kterém lékař vkládá do prsou silikonové implantáty a to buď pod prsní žlázu, nebo pod prsní sval. Tak jako u kteréhokoli jiného chirurgického zákroku je nutné i po augmentaci počítat s určitým omezením. Pokud se chcete dočkat kýženého výsledku, je velmi důležité nezanedbat pooperační péči a být ve všem disciplinovaná.
Každá žena je jiná a liší se i jednotlivé zákroky. Ať už rozsahem nebo průběhem. Následující doporučení tedy berte spíše jako orientační a v první řadě se spoléhejte na rady svého lékaře.

Operační sál (www.laserplastic.cz)
Bezprostředně po operaci
Po zvětšení prsou vás bude čekat hospitalizace, která obvykle trvá 1-2 dny. Nebraňte se tomu, vaše tělo bude potřebovat nabrat sílu. Budete pod dohledem zdravotnického personálu, aby se předešlo pooperačním komplikacím, jako je např. krvácení.
První den po plastice prsou proběhne převaz. Lékař prohlédne ránu a zhodnotí, jestli se vše vyvíjí dle očekávání. Druhý den odstraní drény, které zajišťovaly správné vstřebávání hematomu a předcházely riziku krvácení. Po celou dobu hospitalizace jsou prsa převázána mulovým nebo elastickým obvazem.
Bolestivost se u jednotlivých žen značně liší. Některé ji snášejí dobře, aniž by potřebovaly utišující léky, jiné je musejí užívat i dva týdny. V domácím ošetřování postačí volně prodejná analgetika. Bolestivější a delší hojení je spojeno s implantáty uloženými pod prsní sval.

Domácí péče
Do domácího ošetření odejdete vybavena elastickou podprsenkou. Musí být pohodlná, nesmí prsa nijak stlačovat ani zvedat. Pacientky by ji měly nosit po dobu asi 6 týdnů a později ještě při sportovních aktivitách. V některých případech je kromě této podprsenky třeba nosit i elastický pás. Ten má za úkol stlačovat prsy směrem dolů a zabránit vysunutí implantátů. Nosívá se asi dva týdny.
První týden je nutný klidový režim. Polehávejte na zádech. Pokud máte malé děti, zajistěte si pro ně hlídání. Až se na to budete cítit, můžete si udělat menší procházku po bytě, později i venku.
Návrat do zaměstnání je také individuální záležitostí. Chodit do práce můžete začít zpravidla 2 až 3 týdny po operaci.

Spánek a fyzická zátěž
Buďte důsledná a nic neuspěchejte! Nejméně první tři týdny spěte jen na zádech, až později na boku. Pokud ráda spíte na břiše, můžete si to dopřát asi po třech měsících.
Prsní svalstvo zpočátku vůbec nenamáhejte. Nezvedejte děti ani těžké věci. S lehčími sportovními aktivitami můžete začít asi 9 týdnů po augmenatci. Plnou zátěž si budete moci dovolit asi po třech měsících.

Speciální náplasti (www.laserplastic.cz)
Pooperační jizvy
Rány se obvykle zašívají vstřebatelnými stehy. Při použití nevstřebatelných se odstraňují 10 až 16 dní po operaci. Jizvy se nacházejí buď na dolním okraji bradavek, nebo v podprsní rýze – to záleží na způsobu provedení augmentace. Po odstranění obvazu se zalepují speciální prodyšnou náplastí, která nebrání hojení a odtékání možného sekretu. Jizvy po augmentaci bývají velmi tenké a dobře se hojí. K jejich promazávání lze použít běžný tělový krém, nebo speciální masti podporující hojení. Ty ale aplikujeme až poté, kdy není třeba nosit náplasti.
Součástí rekonvalescence po augmentaci je také tlaková masáž, se kterou můžete začít asi po šesti týdnech. Tato masáž je velmi důležitá, protože pomáhá udržovat jizvu měkkou. Způsob provádění vám vysvětlí váš lékař.
Jizvy nevystavujte slunečnímu záření nejméně několik měsíců, jinak hrozí nebezpečí barevných změn kůže.

Sprchování a koupání
Názory na tuto otázku se lékař od lékaře různí. Někteří se domnívají, že pokud rekonvalescence po zvětšení prsou probíhá dobře, můžete se bez obav sprchovat i koupat po prvním týdnu. Jiní tvrdí, že to není dobré až do vstřebání nebo odstranění stehů. V tomto ohledu se tedy raději poraďte se svým operujícím lékařem. Prohlédne vás a poradí vám.

Konečné výsledky
Při jakýchkoli potížích nebo nejasnostech ohledně vaší rekonvalescence po augmentaci se neváhejte obrátit na svého ošetřujícího lékaře. Předejdete tak zbytečným stresům a komplikacím. Pamatujte, že mírné zvětšení prsou, asymetrie a občas ne úplně optimální tvar jsou po operaci běžné. Vše by se mělo upravit do šesti měsíců po operaci. Konečný tvar a velikost včetně vyzrání jizev můžete očekávat asi po 6 až 12 měsících.

Žádné komentáře:

Okomentovat